07 feb Implementatie van BRC versie 8 – Voedselveiligheids- en kwaliteitscultuur
Voedselveiligheids- en kwaliteitscultuur
Implementatie van BRC versie 8
Vanaf 1 februari 2019 is de nieuwe versie van de wereldwijde voedselveiligheidsstandaard BRC actief. De nieuwste versie heeft verschillende nieuwe eisen welke geïmplementeerd dienen te worden in uw huidige managementsysteem.
Wijzigingen en implementatie
Hierbij één van deze wijzigingen toegelicht.
Voedselveiligheids- en kwaliteitscultuur
Cultuur omvat de normen en waarden van uw organisatie. Het is een manier om voedselveiligheid te optimaliseren.
Hoe beter de cultuur is in uw organisatie, en hiermee de bewustwording van uw personeel, hoe kleiner de kans is op rampscenario’s zoals recalls.
De standaard geeft aan dat het hoger management een plan moet opstellen om de voedselveiligheids- en kwaliteitscultuur te verbeteren. In dit plan moeten activiteiten staan die meetbaar zijn en werken volgens het plan, do, check, act principe. Alle afdelingen in uw bedrijf die betrokken zijn bij de voedselveiligheid dienen te worden opgenomen in uw voedselveiligheids- en kwaliteitscultuurplan. Tevens dient er een klokkenluidersregeling te komen. Waar medewerkers bezorgdheden omtrent veiligheid, wettelijkheid of veiligheid van het product kunnen melden.
Ondersteuning
Mocht u als bedrijf BRC Food willen implementeren of heeft u hulp nodig bij het updaten van uw kwaliteitssysteem naar BRC versie 8?