FSSC-22000

Begeleiding bij FSSC-22000-certificering

FSSC 22000 certificaat

De FSSC-22000 is een volledig certificatieschema voor een managementsysteem voor voedselveiligheid. De naam FSSC 22000 staat voor Food Safety System Certification die gebaseerd is op de ISO 22000 en is sinds 2010 GFSI erkend. Om het behalen van de certificering een stuk eenvoudiger te maken, helpt Kleemans organisaties met advies en trainingen over FSSC 22000.

Wat is de FSSC 22000 norm?

Sinds 2009 is de norm FSSC 22000 uitgegroeid tot een internationale voedselveiligheidsnorm die inmiddels in meer dan 150 landen certificaten heeft uitgegeven aan bedrijven.

Dit maakt deze standaard internationaal erkend en herkend. De standaard is in tegenstelling tot de IFS norm en BRC norm niet opgezet door retailers maar door voedingsmiddelen producenten en kenmerkt zich door de praktische aanpak en maakt het een zeer interessante standaard voor bedrijven. Deze FSSC22000 standaard is GFSI erkend waarmee deze aan de hoogste standaard voldoet. Sinds 2019 is de 5e versie van de standaard gepubliceerd en sinds januari van dit jaar wordt tegen deze norm getoetst en vervalt daarmee vorige versie. In onze nieuwbrieven kunt u informatie over de relevante wijzigingen vinden.

Een nieuwe versie van de FSSC 22000, versie 5!

De FSSC22000 versie 5 heeft toepassingen in diverse sectoren en is daardoor voor veel bedrijven een toepasbare certificatie standaard. Naast de reguliere voedingsmiddelen industrie hebben zij ook mogelijkheden voor de retail, (groot)handel, catering, transport en opslag, productie van verpakkingsmaterialen, voedermiddelindustrie en de primaire sector. Daarmee geschikt voor de vele schakels in de voedingsketen. In versie 5 wordt onder andere aandacht besteed wordt aan het voorkomen van voedselfraude en het beschermen van de producten tegen bewuste kwaadwillende acties. Daarnaast zijn ook op het gebied van allergenen en etikettering eisen opgenomen, vanwege de vele recalls die het veroorzaakt.

Waarom FSSC 22000 certificering?

De FSSC 22000 certificering is gebaseerd op de ISO-22000 norm in combinatie met een basisvoorwaardenprogramma (zoals ISO/TS-22002-1) en aanvullende FSSC eisen. De norm is ontwikkeld door Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV) en is de eerste wereldwijde standaard voor de voedingsmiddelenindustrie. De standaard is een GFSI erkende norm en daarmee een mogelijk alternatief voor bedrijven in plaats van BRC-certificering en IFS-certificering.

Is FSSC 22000 relevant voor mij?

Het FSSC 22000 certificatieschema is inmiddels zo ontwikkeld dat het bij meerdere veel meer sectoren binnen de voedingsketen gebruikt kan worden. Hiermee wordt deze norm naast productie van voedingsmiddelen ook interessant voor bedrijfsactiviteiten zoals transport en opslag, catering, retail en productie van verpakkingen bestemd voor de voedingsindustrie.

Voedingsmiddelenproducenten die reeds gecertificeerd zijn voor ISO-22000, kunnen door middel van een aanvullende ISO/TS-22002-1-audit voldoen aan het schema van FSSC-22000. Omdat de basis van FSSC in ISO-22000 ligt, is de structuur van de standaard gelijk aan die van de andere ISO-standaarden, zoals 9001/14001. Dat maakt een integratie van deze normen in één managementsysteem eenvoudiger.

Neem contact met ons op!

Certificeringen helpen u bij het beheersen van processen, het voldoen aan normen en wettelijke eisen en het voldoen aan eventuele specifieke klanteisen. Wilt u FSSC 22000 certificering advies voor uw organisatie ontvangen, een training volgen of meer informatie ontvangen? Laat het ons weten en neem contact met ons op. Wij helpen en adviseren u graag!

 

Begeleidingsmogelijkheden

Kleemans biedt diverse begeleidingsmogelijkheden, zoals:

  • Certificeringstrajecten (begeleiding tot en met certificering);
  • Trainingen / bijeenkomsten (normkennis, interne audits).

Wilt u meer weten over bovenstaande begeleidingsmogelijkheden of heeft u andere wensen? Wij denken graag met u mee! Neem contact met ons op voor deskundig en praktisch advies.

Downloads

We hebben diverse downloads met waardevolle informatie beschikbaar voor u, zoals een overzicht van welke documentatie/registraties volgens FSSC-22000 minimaal nodig zijn in uw organisatie.

u ontvangt direct de download

Heeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?

Op de hoogte blijven?