Met een HACCP certificaat laat een bedrijf zien dat het voldoet aan richtlijnen van voedselveiligheid. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points en is een methodiek die wordt toegepast voor de beheersing van voedselveiligheid. Het is een systematiek die wereldwijd gehanteerd wordt voor de vaststelling en beheersing van voedselveiligheidsriciso’s.
Het hebben van een HACCP-plan is wettelijk verplicht voor alle organisaties die werken met voeding. Van productie tot transport, al deze bedrijven moeten de veiligheidsregels hanteren die vastgelegd zijn in de Algemene Levensmiddelen Verordening. Deze HACCP-regels zijn vastgesteld door de Codex Alimentarius en worden wereldwijd toegepast.
Echter is het hebben van een HACCP-certificaat niet verplicht vanuit de wet. Wilt u graag werken met een HACCP-plan? Onze adviseurs geven u graag deskundig en persoonlijk advies.
Het HACCP-certificaat gaat verdwijnen. Jarenlang is er de mogelijkheid geweest om uw bedrijf of systeem te laten certificeren op voedselveiligheid. Per 1 januari 2021 zal deze norm verdwijnen. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven voor uw organisatie voor de certificering op voedselveiligheid. De adviseurs van Kleemans geven u graag advies bij het alternatief van HACCP. U kunt onze folder downloaden waarin wij verschillende relevante foodnormen uitlichten of u vraagt direct een gratis adviesgesprek aan met één van onze adviseurs.
We hebben een download met de verschillende relevante foodnormen voor u.
u ontvangt direct de download
Download hieronder het stappenplan voor HACCP-certificering.
u ontvangt direct de download
De interesse voor het certificaat is dankzij diverse ontwikkelingen in de wereld sterk afgenomen. De beheerder van de norm voor HACCP-certificering (Stichting SCV) heeft daarom besloten om vanaf 1 januari 2021 dit stop te zetten. Vanaf deze datum komen er geen nieuwe certificeringen en verliezen de huidige HACCP-certificaten hun geldigheid.
Alternatieve normen voor HACCP worden steeds belangrijker, denk bijvoorbeeld aan:
De stichting SCV geeft twee alternatieven om over te stappen naar een ander voedselveiligheidsschema. Er zijn echter per organisatie andere keuzes te maken. Dit vereist professioneel en deskundig onderzoek waar de adviseurs van Kleemans u bij kunnen helpen. Wilt u graag een overstap
Het bezitten van het HACCP-certificaat is niet verplicht, maar uw organisatie moet wel een HACCP-plan hanteren bij de productie, verwerking of transport van voedingsmiddelen. Op de website van de NVWA kunt u meer informatie vinden over het opzetten van zo’n plan. Hieronder lichten wij 7 basisprincipes toe van het HACCP-plan:
De HACCP-principes van een HACCP-certificaat zijn door de overheid uitgewerkt in een HACCP-plan. Dit document kunt u downloaden in onze downloads.
Wilt u meer weten over het alternatief van het HACCP-certificaat? Of bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Dit kan telefonisch via 0161 745007 of per mail via info@kleemans.nl Wij helpen u graag verder.