HACCP plan

HACCP regelgeving verplicht

De HACCP regelgeving is verplicht voor alle organisaties die met voedsel werken.
Het voldoen aan deze regelgeving moeten voedingsmiddelenbedrijven dan ook organiseren. Het geldt dus voor alle organisaties die werken met voeding. Van productie tot transport, al deze bedrijven moeten de voedselveiligheidsregels hanteren die vastgelegd zijn in de Algemene Levensmiddelen Verordening.

Het HACCP certificaat staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points.
Het gaat er over dat bedrijven de relevante beheersmaatregelen treffen zodoende de voedselveiligheid te garanderen.
Het voldoen aan de HACCP-regelgeving is niet hetzelfde als laten certificeren. HACCP-certificering is niet wettelijk verplicht.

Advies bij alternatief HACCP regelgeving

Hoewel het niet verplicht is om te certificeren, was dat altijd wel mogelijk. Het HACCP-certificaat bestaat echter niet meer. Jarenlang is er de mogelijkheid geweest om uw bedrijf of systeem te laten certificeren op voedselveiligheid. Per 1 januari 2021 is deze norm verdwenen.

Gelukkig zijn er voldoende alternatieven voor uw organisatie voor de certificering op voedselveiligheid. De adviseurs van Kleemans geven u graag advies bij het alternatief van HACCP. U kunt onze folder downloaden waarin wij verschillende relevante foodnormen uitlichten of u vraagt direct een gratis adviesgesprek aan met één van onze adviseurs.

HACCP foodnormen downloaden

We bieden gratis HACCP formulieren aan om te downloaden. Hieronder staan verschillende downloads over relevante foodnormen.

u ontvangt direct de download

HACCP stappenplan downloaden

We bieden gratis HACCP formulieren aan om te downloaden. Download hieronder het gratis stappenplan voor HACCP-formulieren.

u ontvangt direct de download

De alternatieven van het HACCP-certificaat

Waarom bestaat het HACCP-certificaat niet meer?

De interesse voor het HACCP certificaat was dankzij diverse ontwikkelingen in de wereld (waaronder de komst van normen zoals BRC, IFS en FSSC die door de supermarkten gevraagd worden en die HACCP onvoldoende vonden) sterk afgenomen.
De beheerder van de norm voor het HACCP certificaat (Stichting SCV) heeft daarom besloten om vanaf 1 januari 2021 dit stop te zetten. Vanaf deze datum komen er geen nieuwe certificeringen en verliezen de huidige HACCP-certificaten hun geldigheid.

Alternatieve normen voor een HACCP regelgeving worden steeds belangrijker, denk bijvoorbeeld aan:

De stichting SCV geeft twee alternatieven om over te stappen naar een ander voedselveiligheidsschema. Er zijn echter per organisatie andere keuzes te maken. Dit vereist professioneel en deskundig onderzoek waar de adviseurs van Kleemans u bij kunnen helpen.

Voldoen aan de HACCP regelgeving

Het werken volgens de HACCP regelgeving, betekent dat uw organisatie een HACCP-plan zal moeten hanteren bij de productie, verwerking of transport van voedingsmiddelen. Op de website van de NVWA kunt u meer informatie vinden over het opzetten van zo’n plan. Hieronder lichten wij 7 basisprincipes toe van het HACCP-plan:

  1. Bepaal alle mogelijke gevaren van de processen die binnen het bedrijf worden uitgevoerd.
  2. Bepaal de Critical Control Points (CCP’s). Dit zijn punten die onder controle gehouden moeten worden om een gevaar voor de voedselveiligheid te voorkomen.
  3. Stel per CCP een norm vast.
  4. Monitor de CCP’s. Stel vast hoe de CCP’s gecontroleerd worden.
  5. Leg corrigerende maatregelen vast per CCP. In deze maatregelen staat welke actie nodig is wanneer tijdens een controle blijkt dat een CCP niet aan de vastgestelde norm voldoet.
  6. Controleer of het HACCP-plan goed is. Deze verificatie is een periodieke controle en laat zien of de werkwijze tot voldoende veiligheid leidt.
  7. Leg alles vast. Houd documentatie en registraties bij.

HACCP advies

Wilt u advies over het HACCP certificaat of wilt u meer weten over het alternatief van het HACCP-certificaat? Wij denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op. Dit kan telefonisch via 0161 745007 of per mail via info@kleemans.nl Wij helpen u graag verder.

Heeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?

Op de hoogte blijven?