HACCP Certificaat

Alternatief voor het HACCP certificaat

Met een HACCP certificaat laat een bedrijf zien dat het voldoet aan richtlijnen van voedselveiligheid. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points en is een methodiek die wordt toegepast voor de beheersing van voedselveiligheid. Het is een systematiek die wereldwijd gehanteerd wordt voor de vaststelling en beheersing van voedselveiligheidsriciso’s.

Het hebben van een HACCP-plan is wettelijk verplicht voor alle organisaties die werken met voeding. Van productie tot transport, al deze bedrijven moeten de veiligheidsregels hanteren die vastgelegd zijn in de Algemene Levensmiddelen Verordening. Deze HACCP-regels zijn vastgesteld door de Codex Alimentarius en worden wereldwijd toegepast. HACCP is een systeem dat voedselveiligheidsgevaren identificeert, evalueert en bewaakt.

Echter is het hebben van een HACCP-certificaat niet verplicht vanuit de wet. Het HACCP certificaat is laagdrempelig en is in het verleden veel gekozen door kleinere ondernemingen. Wilt u graag werken met een HACCP-plan? Onze adviseurs geven u graag deskundig en persoonlijk advies.

Advies bij alternatief HACCP

Het HACCP-certificaat gaat verdwijnen. Jarenlang is er de mogelijkheid geweest om uw bedrijf of systeem te laten certificeren op voedselveiligheid. Per 1 januari 2021 zal deze norm verdwijnen. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven voor uw organisatie voor de certificering op voedselveiligheid. De adviseurs van Kleemans geven u graag advies bij het alternatief van HACCP. U kunt onze folder downloaden waarin wij verschillende relevante foodnormen uitlichten of u vraagt direct een gratis adviesgesprek aan met één van onze adviseurs.

Downloads

We hebben een download met de verschillende relevante foodnormen voor u.

u ontvangt direct de download

Download hieronder het stappenplan voor HACCP-certificering.

u ontvangt direct de download

brc certificaat

De alternatieven van het HACCP-certificaat

De interesse voor het HACCP certificaat is dankzij diverse ontwikkelingen in de wereld sterk afgenomen. De beheerder van de norm voor het HACCP certificaat (Stichting SCV) heeft daarom besloten om vanaf 1 januari 2021 dit stop te zetten. Vanaf deze datum komen er geen nieuwe certificeringen en verliezen de huidige HACCP-certificaten hun geldigheid.

Alternatieve normen voor HACCP worden steeds belangrijker, denk bijvoorbeeld aan:

De stichting SCV geeft twee alternatieven om over te stappen naar een ander voedselveiligheidsschema. Er zijn echter per organisatie andere keuzes te maken. Dit vereist professioneel en deskundig onderzoek waar de adviseurs van Kleemans u bij kunnen helpen.

Bovendien is het HACCP certificaat internationaal erkend, waardoor het ook niet onderdoet voor certificering van andere voedselveiligheidsschema’s. Gaan uw opdrachtgevers op een later moment toch zwaardere of specifiekere eisen stellen aan certificering van een bepaalde voedselveiligheidsnorm, dan hebt u met het HACCP certificaat al een goede basis staan om uw voedselveiligheid managementsysteem te gaan implementeren.

Opzetten van het HACCP-plan

Het bezitten van het HACCP-certificaat is niet verplicht, maar uw organisatie moet wel een HACCP-plan hanteren bij de productie, verwerking of transport van voedingsmiddelen. Op de website van de NVWA kunt u meer informatie vinden over het opzetten van zo’n plan. Hieronder lichten wij 7 basisprincipes toe van het HACCP-plan:

  1. Bepaal alle mogelijke gevaren van de processen die binnen het bedrijf worden uitgevoerd.
  2. Bepaal de Critical Control Points (CCP’s). Dit zijn punten die onder controle gehouden moeten worden om een gevaar voor de voedselveiligheid te voorkomen.
  3. Stel per CCP een norm vast.
  4. Monitor de CCP’s. Stel vast hoe de CCP’s gecontroleerd worden.
  5. Leg corrigerende maatregelen vast per CCP. In deze maatregelen staat welke actie nodig is wanneer tijdens een controle blijkt dat een CCP niet aan de vastgestelde norm voldoet.
  6. Controleer of het HACCP-plan goed is. Deze verificatie is een periodieke controle en laat zien of de werkwijze tot voldoende veiligheid leidt.
  7. Leg alles vast. Houd documentatie en registraties bij.

De HACCP-principes van een HACCP-certificaat zijn door de overheid uitgewerkt in een HACCP-plan. Dit document kunt u downloaden in onze downloads.

Neem contact op

Wilt u meer weten over het alternatief van het HACCP-certificaat? Of bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Dit kan telefonisch via 0161 745007 of per mail via info@kleemans.nl Wij helpen u graag verder.

Heeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?

Op de hoogte blijven?