Skal certificering

Skal certificering

De Skal certificering is een bio-certificering. Een product is biologisch als het is gecertificeerd volgens de huidige regelgeving. Certificeren kan alleen als het product (inclusief de hele keten ervoor) onder controle staat. Skal certificeert alle biologische activiteiten voor bedrijven die volgens KvK in Nederland gevestigd zijn.

Skal certificaat behalen

In het kader van de ontwikkelingen in de wereld en het bedrijfsleven zien we een toenemende aandacht voor Biologische producten.
Skal is de aangewezen autoriteit in Nederland voor de inspectie en certificering van biologische producten.
In 2023 is de organisatie van SKAL opnieuw vormgegeven. Deze veranderingen zijn bedoeld om processen te stroomlijnen, transparantie te verbeteren en te zorgen voor naleving van de nieuwste biologische normen.
Hier zijn enkele belangrijke updates van het Skal-certificeringssysteem:

1. Bijgewerkte Reglementen: Skal werkt regelmatig de regelgeving bij om deze af te stemmen op wijzigingen in Europese Unie-regelgeving en internationale normen voor biologische productie. Deze updates kunnen veranderingen omvatten in toegestane input, etiketteringsvereisten en inspectieprocedures.
Digitalisering van Processen: Skal heeft digitale oplossingen geïmplementeerd om certificeringsprocessen voor bedrijven te vereenvoudigen. Dit omvat online aanvraagformulieren, documentinzending en communicatie met Skal-inspecteurs. Digitalisering heeft tot doel papierwerk te verminderen, efficiëntie te verbeteren en snellere reactietijden te bieden op certificeringsverzoeken.
Toegenomen Transparantie: Skal zet zich in voor het verbeteren van de transparantie in het certificeringsproces. Bedrijven hebben toegang tot informatie over hun certificeringsstatus, inspectierapporten en eventuele non-conformiteiten via het online portaal van Skal. Deze transparantie bevordert vertrouwen in het biologische certificeringsproces.
Risico gebaseerde benadering: Skal hanteert een risico gebaseerde benadering voor inspecties, waarbij middelen worden gericht op gebieden met het hoogste risico op non-conformiteit. Deze aanpak maakt gerichte inspecties mogelijk met minimale verstoring van bedrijven. Skal geeft prioriteit aan gebieden zoals biologische integriteit, pesticidengebruik en juiste etikettering om de geloofwaardigheid van biologische producten op de markt te waarborgen.
Continue Verbetering: Skal zet zich in voor continue verbetering van haar certificeringsprocessen. Feedback van belanghebbenden, trends in de industrie en regelgevende veranderingen worden in overweging genomen om de effectiviteit en relevantie van het certificeringssysteem te verbeteren. Door adaptief en responsief te blijven, zorgt Skal ervoor dat haar certificering robuust en betrouwbaar blijft.

Deze veranderingen weerspiegelen de voortdurende inzet van Skal voor het bevorderen van biologische integriteit en het ondersteunen van de groei van de biologische sector in Nederland.

Kleemans helpt bedrijven om hier invulling aan te geven en streeft ernaar efficiënte, transparante en betrouwbare certificeringsdiensten te bieden die aan uw behoeften en aan de wensen van Skal voldoen.

Kleemans inventariseert welke activiteiten u uitvoert en zorgt ervoor dat deze helder en duidelijk beschreven worden en in de praktijk uitgevoerd kunnen worden. Het proces van aanvraag tot en met begeleiding tijdens de inspectie zelf kunnen wij voor u uitvoeren.

Downloads

We hebben diverse downloads met waardevolle informatie beschikbaar voor u, zoals een overzicht van welke documentatie/registraties volgens Skal minimaal nodig zijn in uw organisatie. Bekijk het overzicht van onze downloads.

certificering

Uitzonderingen van de Skal-certificering

Ieder bedrijf dat biologische producten produceert, verwerkt, verpakt, importeert, verhandelt of opslaat, moet hiervoor Skal gecertificeerd zijn. Uitzonderingen hierop zijn winkels of marktkramen die verpakte producten rechtstreeks aan de eindconsument verkopen. Een winkel mag in dat geval zijn eigen merk of naam niet op het product (laten) drukken.

Deze uitzonderingen gelden niet voor webwinkels of groothandelaren. Voor de opslag aan huis of in een citybox is er ook geen vrijstelling van de certificatieplicht.

Voorbereiden skal certificering?

Informatie over de voorbereidingen voor bio certificering kunt u op de website van Skal vinden.

Neem contact op

Heeft u nog vragen over de Skal-certificeringen? Kleemans helpt u graag verder. In Nederland zijn we telefonisch bereikbaar op 0161- 745 007 en per mail via info@kleemans.nl. In België zijn te telefonisch bereikbaar op +32 (0)9 298 09 74 en per mail via info@kleemans.be.

Heeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?

Op de hoogte blijven?