Contextanalyse

Contextanalyse uitvoeren

Het uitvoeren van een contextanalyse is een van de verplichtingen met betrekking tot een kwaliteitsmanagementsysteem. Naast deze verplichting vanuit verschillende normen kan een goede contextanalyse inzicht geven in de relevante onderwerpen die in en om een organisatie spelen. Kleemans Organisatieadvies begeleidt haar klanten op regelmatige basis bij de uitvoering van de contextanalyse.

Contextanalyse onderdelen

De contextanalyse bestaat uit twee onderdelen

Interne en externe factoren

Interne en externe factoren kunnen zowel positief als negatief zijn. Om deze factoren in beeld te brengen wordt er vaak een SWOT-analyse uitgewerkt. Hierbij wordt gekeken naar:

  • Sterktes (intern)
  • Zwaktes (intern)
  • Kansen (extern)
  • Bedreigingen (extern)

Eisen en verwachting van en naar stakeholders

Naast de interne en externe factoren bestaat een contextanalyse ook uit een stakeholderanalyse. In deze analyse wordt er beoordeeld wie de relevante stakeholders van de organisatie zijn, welke eisen en verwachtingen zij hebben naar de organisatie, maar ook welke eisen en verwachtingen er zijn vanuit de organisatie naar de stakeholder. Vervolgens moet er worden beoordeeld in hoeverre er aan deze eisen en verwachtingen wordt voldaan.

Zowel de analyse van de interne en externe factoren, als de stakeholderanalyse bieden uiteindelijk input voor de risicoanalyse.

Waarom een contextanalyse laten uitvoeren door Kleemans?

Er zijn meerdere argumenten om een contextanalyse te laten begeleiden door Kleemans Organisatieadvies:

  • Wij zijn experts op het gebied van kwaliteitsmanagement;
  • Wij begeleiden onze klanten regelmatig bij het uitvoeren van een contextanalyse;
  • Onze adviseurs zijn gewend als sparringpartner op te treden om voldoende diepgang te realiseren tijdens het uitvoeren van een contextanalyse;
  • Wij zijn onafhankelijk en als ‘vreemde ogen’ zijn wij niet bedrijfsblind.

Door de contextanalyse te laten begeleiden door Kleemans Organisatieadvies bent u er daarnaast van verzekerd dat de contextanalyse op een overzichtelijke en professionele manier zal worden gedocumenteerd.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Wij geven u graag advies en helpen u graag bij het uitvoeren van de contextanalyse behorend bij uw kwaliteitsmanagementsysteem. Wilt u een contextanalyse laten uitvoeren door een externe deskundige? We helpen u graag. Laat het ons weten en neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Heeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?