NEN-HKZ

Normen NEN-HKZ certificaat

De Nederlandse normen van HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) staan voor duurzame kwaliteitsverbetering in zorg en welzijn. Met het HKZ-keurmerk kunt u als organisatie en/of praktijk laten zien dat u serieus werk maakt van kwaliteit van zorg en dat u voldoet aan de eisen die daaraan gesteld worden door klanten, professionals en relevante stakeholders. Het HKZ certificaat heeft een geldigheidsduur en na 3 jaar vindt er een nieuwe certificering plaats. Een jaarlijkse tussentijdse toetsing is verplicht.

HKZ en ISO

 • Veel HKZ-normen zijn compatibel met ISO 9001. ISO 9001 is de internationale norm als het gaat om het kwaliteitsmanagementsysteem van organisaties. De ISO compatibele sectorspecificatie HKZ-normen zijn ontstaan vanuit de behoefte in de verschillende sectoren van zorg en welzijn in Nederland.
 • HKZ Kleine Organisaties: Deze compacte norm is ontwikkeld voor organisaties met één vestiging en maximaal 10 FTE (medewerkers, zzp’ers, uitzendkrachten etc.). Deze norm is niet ISO-compatible.
 • HKZ Zorg & Welzijn: Deze HKZ-norm is van toepassing op het kwaliteitsmanagementsysteem van organisaties in Zorg & Welzijn, die behandeling/begeleiding/zorg- en/of dienstverlening aanbieden, ongeacht het type financiering, de organisatievorm, de omvang, of het type activiteiten die worden uitgevoerd. Het algemeen organisatiedeel (HKZ 123) is niet van toepassing.

Net zoals de ISO 9001-norm, kenmerken deze HKZ normen zich door een nieuwe kwaliteitsgedachte met als uitgangspunt dat elke organisatie uniek is. Lees hierover meer op onze ISO 9001 pagina.

Wie certificeert?

Een certificerende instelling is een onafhankelijke partij, die op basis van de HKZ-eisen beoordeelt of een organisatie voldoet aan de betreffende HKZ-norm. Als een organisatie daaraan voldoet verkrijgt de organisatie het HKZ-keurmerk. Alleen certificerende instellingen, die een contract hebben met HKZ, kunnen het HKZ-keurmerk afgeven.

Wat zijn de voordelen van het HKZ-certificaat?

 • Het levert waardering op van verzekeraars, patiënten-/consumentenorganisaties en samenwerkingspartners.
 • Bij de organisaties met een HKZ-certificaat werken ze transparanter en efficiënter.
 • De medewerkers bij een gecertificeerde organisatie zijn goed opgeleid en gemotiveerd in hun werk.
 • U kunt zich als organisatie met een HKZ certificaat onderscheiden van andere aanbieders.
 • Door middel van het HKZ certificaat wordt er aangetoond dat men voldoet aan de wettelijke verplichting om verantwoordelijke zorg te leveren.
 • Men voldoet aan de internationale standaard ISO-9001.

Downloads

We hebben diverse downloads met waardevolle informatie beschikbaar voor u, zoals een vergelijking van de eerdergenoemde HKZ-normen.

u ontvangt direct de download

brc certificaat

Heeft u begeleiding nodig?

Kleemans biedt diverse begeleidingsmogelijkheden, zoals:

 • Certificeringstrajecten (begeleiding tot en met HKZ certificering);
 • Trainingen / bijeenkomsten (normkennis, interne audits)
 • Begeleiding bijeenkomsten (contextanalyse, risicobeoordeling, bewustwording en betrokkenheid medewerkers)

Direct aan de slag met HKZ-certificering?

Wilt u direct aan de slag met HKZ-certificering of zijn de normen van het HKZ-certificaat wellicht nog niet helemaal duidelijk? U kunt gratis een adviesgesprek aanvragen door op onderstaande button te klikken!

Heeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?

Op de hoogte blijven?