Per 1 juli 2024 is het Generiek kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ in het register van het Zorginstituut ingeschreven en van kracht. Het vervangt het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg en het Kwaliteitskader Wijkverpleging.
Een belangrijke verschuiving is die van kwaliteitskader naar Kompas, waarbij er geen sprake is van een statisch kader, maar van een lerende beweging op basis van het kompas (de grootste verandering is dat dit kompas de vraag van de cliënt volgt, ongeacht de locatie waar de zorg wordt geleverd of vanuit welke wet en/of financieringsvorm).
Ondanks dat het generiek kompas geen statisch kader is, zijn er een aantal eisen:
- Zo dient het kwaliteitsbeeld jaarlijks opgesteld te worden in afstemming met cliëntenraad, OR, VAR/PAR en regie behandelaren/wijkverpleegkundigen/ kwaliteitsverpleegkundigen.
- Iedere organisatie meet verplicht één keer per jaar de cliëntervaringen:
- In de wijkverpleging meten organisaties dat via de PREM inclusief NPS-aanbevelingsvraag;
- In de verpleeghuiszorg via de gemiddelde totaalscore gebaseerd op zes vragen. (indicatoren basisveiligheid)
Voor wie?
Het Generiek kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ gaat over kwaliteit van bestaan van mensen met een zorgvraag thuis, in de wijk of in het verpleeghuis. Onder de reikwijdte van het kompas valt zorg voor een diverse groep mensen met verschillende zorgvragen met verschillende zorgzwaartes.
Het generiek kompas bestaat uit vijf bouwstenen. Deze bouwstenen zijn aanknopingspunten om dagelijks te werken aan kwaliteit en om zicht te krijgen op kwaliteit.
- Het kennen van wensen en behoeften
- Het bouwen van netwerken
- Het werk organiseren
- Leren en ontwikkelen
- Inzicht in kwaliteit
Bent u op zoek naar meer informatie of ondersteuning als het gaat om het generiek kompas? Neem dan contact met ons op.