Kwaliteitskompas gehandicaptenzorg

Kwaliteitskompas gehandicaptenzorg

In 2023 is het kwaliteitskader gehandicaptenzorg vervangen door het kwaliteitskompas gehandicaptenzorg 2023-2028.

Vergeleken met het vorige kwaliteitskader heeft het kompas meer aandacht voor de inbreng van mensen met een beperking en hun persoonlijke ervaringen. Waarbij er met name aandacht is voor en hun sociale netwerk, bijvoorbeeld de kennis die hun verwanten opdoen. Er is met zorg naar de taal gekeken: zo min mogelijk jargon, weg van de instrumenten en van het heilige ‘moeten’.

Ondanks dat het kwaliteitskompas geen statisch kader is, zijn er een aantal eisen:

  • Een tweejaarlijks kwaliteitsbeeld: inzicht in kwaliteit vanuit organisatieperspectief dat bijdraagt aan intern leren en verbeteren, en externe verantwoording.
  • Een voortgangsbericht in het tussenliggende jaar: inzicht in de voortgang bij voorkeur vanuit het perspectief van mensen met een beperking, hun verwanten, de cliëntenraad en van professionals.
  • Eens in de twee jaar visitatie: een blik van buiten naar binnen en van binnen naar buiten. De keuze voor een kwaliteitsbeeld en een voortgangsbericht geeft zorgaanbieders de kans om zelf de vorm en de invulling te kiezen die bij hen past. Daarbinnen kan men differentiëren (het ene jaar iets uitgebreider dan het andere jaar).

Voor wie?

Het kwaliteitskompas heeft betrekking op de gehandicaptenzorg die onder de wet langdurige zorg (WLZ) vallen. Mensen met een indicatie voor WLZ-zorg  kunnen ervoor kiezen om bij een zorgorganisatie te gaan wonen, waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben. Zij kunnen ook kiezen uit andere leveringsvormen zoals, zorg thuis met een volledig pakket thuis (VPT), een modulair pakket thuis (MPT) of persoonsgebonden budget (PGB). De leveringsvormen MPT en PGB vallen nog niet onder de reikwijdte van het kwaliteitskompas gehandicaptenzorg 2023-2028.

Het kompas bestaat uit 4 bouwstenen. Deze bouwstenen zijn aanknopingspunten om dagelijks te werken aan kwaliteit en om zicht te krijgen op deze kwaliteit:

  1. Het proces rond de individuele persoon
  2. Onderzoek naar de ervaringen van mensen met een beperking
  3. Professionele ontwikkeling
  4. Inzicht in kwaliteit

Bent u op zoek naar meer informatie of ondersteuning als het gaat om het kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg? Neem dan contact met ons op.

Downloads

We hebben diverse downloads met waardevolle informatie beschikbaar voor u, zoals een overzicht van welke documentatie/registraties volgens zorgdossier minimaal nodig zijn in uw organisatie.

Ga naar onze downloadpagina

brc certificaat
Benieuwd hoe Kleemans Organisatieadvies u kan helpen?