ISO-22000

ISO 22000-certificering

Zoekt u bij het halen van de ISO 22000 certificering de juiste begeleiding en advies voor uw organisatie? Kleemans helpt u graag verder. Wij helpen organisaties met een compleet managementsysteem voor voedselveiligheid. Hier valt het ISO 22000 certificaat onder. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor uw organisatie? Kom in contact met één van onze professionele adviseurs. We staan voor u klaar.

Toepassing van de ISO 22000 norm

De ISO-22000 is een internationale norm die de eisen voor een managementsysteem voor voedselveiligheid beschrijft voor alle organisaties die werken met voedingsproducten. De eisen die gesteld worden zijn algemeen en kunnen toegepast worden ongeacht de grootte of complexiteit van de organisaties in de voedselketen. Daarmee is deze ISO-norm dan ook erg breed inzetbaar en toegankelijk. Met de uitfasering van de HACCP certificaten zijn veel bedrijven de afgelopen jaren overgestapt op deze norm. Daarnaast is deze ISO-22000 één van de pijlers van de FSSC-22000 waarmee de bekendheid en toepassing van deze ISO-norm sterk gestegen is. Dat deze norm onderdeel is van de FSSC-22000 maakt hem ook erg interessant om later het systeem te upgraden naar het GFSI erkende FSSC-22000 systeem.

Hoe kan ik een ISO 22000 certificaat behalen?

De ISO 22000:2018, zoals de laatste versie heet, is beschikbaar via de NEN website en is een norm die opgezet is volgens de Higher Level Structure (HLS). Daarmee heeft deze norm dezelfde opbouw als andere bekende ISO-normen zoals de ISO 9001 en de ISO 14001 waarmee deze verschillende normen eenvoudiger geïntegreerd kunnen worden in één systeem. Dit maakt het voor bedrijven makkelijker te beheren en ook gecombineerde audits kunnen hierdoor efficiënter verlopen.
Veel bekende certificerende instellingen kunnen audits verzorgen voor deze ISO-norm waardoor de audits relatief eenvoudig in te plannen zijn ten opzichte van andere voedselveiligheidsnormen. Wij kennen deze certificerende instellingen uit de dagelijkse praktijk en kunnen u hierin adviseren mocht u daar behoeft aan hebben.
De ISO-22000 norm bevat onder ander de volgende kenmerkende eisen:

  • De context van de organisatie is een eis welke afkomstig is uit de HLS. Daarbij dient een zogenaamde stakeholder- en issue analyse uitgevoerd te worden. Op basis van deze analyses worden acties vastgesteld om de risico’s en kansen op te pakken.
  • De norm hanteert een PDCA (Plan Do Check Act) cyclus op zowel organisatorisch niveau als op operationeel niveau. Hiermee wordt het continu verbeteren in de diverse processen binnen de hele organisatie aangedreven.
  • De norm verwijst naar enkele basisvoorwaardenprogramma’s (PRP) welke voor specifieke sectoren in de voedselketen zijn vastgesteld. Dit betreft onder andere de voedselproductie, catering, verpakkingsmaterialen, diervoederproductie en transport & opslag. Deze basisvoorwaarden bevatten eisen welke gesteld worden om de algemene staat van hygiëne op orde te hebben.
  • Uiteraard bevat de norm een eis omtrent de gevaren analyse en een risico beoordeling om een HACCP plan vast te stellen. Daarbij worden duidelijke definities gehanteerd van de termen CCP, OPRP en PRP. Ook de eisen die gesteld worden aan de beheersing van deze specifieke risico indeling worden daarbij duidelijk uiteengezet.

We hebben inmiddels veel bedrijven geholpen met het behalen van het ISO-22000 certificaat en de upgrade naar de FSSC-22000. Benieuwd naar de aanpak die wij als Kleemans hanteren of vragen over begeleidingstrajecten? De adviseurs van Kleemans helpen u graag hiermee verder. Bekijk ook onze ISO normen pagina om meer te weten over de huidige ISO normen.

PDF-downloads over ISO 22000

We hebben diverse PDF-downloads met waardevolle informatie over de ISO 22000-certificering beschikbaar voor u. Kies zelf wat u interesseert en profiteer van deze gratis ISO 22000-kennis.

u ontvangt direct de download

brc certificaat

De Higher Level Structure (HLS) in de ISO-norm

De Higher Level Structure is een van de belangrijkste aanpassingen geweest in de nieuwe versie van de ISO 22000 certificering. Relevante onderdelen vanuit de HLS zijn nu verwerkt in de huidige ISO-norm. Hierbij staat de kerngedachte ‘Het plug-in model’ centraal van HLS. Normen zijn met elkaar te verbinden en te koppelen.

Neem contact met ons op

Wilt u meer weten over de ISO 22000 certificering en welke mogelijkheden er zijn voor uw organisatie. Bent u op zoek naar een adviseur die u advies of training kan geven? Laat het ons weten en neem vrijblijvend contact met ons op. Onze adviseurs zijn telefonisch te bereiken via 0161 745007 of per mail via info@kleemans.nl Wij helpen u graag verder.

Heeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?

Op de hoogte blijven?