Implementatie van BRC versie 8 – Food fraude

21 feb Implementatie van BRC versie 8 – Food fraude

Food fraude

Implementatie van BRC versie 8
Vanaf 1 februari 2019 is de nieuwe versie van de wereldwijde voedselveiligheidsstandaard BRC actief. De nieuwste versie heeft verschillende nieuwe eisen welke geïmplementeerd dienen te worden in uw huidige managementsysteem.

Wijzigingen en implementatie

Hierbij één van deze wijzigingen toegelicht.

food fraud

Food fraude

In het geval van voedselfraude gaat het bijvoorbeeld over het bewust vervangen van aangeleverde grondstoffen door leveranciers. Aanleiding is het paardenvleesschandaal in 2013. BRC eist een grondstofrisicobeoordeling met aandacht voor vervanging of fraude. Er dient met verschillende zaken rekening gehouden te worden: aard van de grondstoffen, hoe is de toegang van de grondstoffen in de keten, wordt er getest op verdunning?, is opmengen economisch aantrekkelijk, is er bewijs vanuit het verleden?

De standaard beschrijft dat u een kwetsbaarheids-beoordelingsplan dient te hebben. Met daarin een beoordeling van bovenstaande zaken. Dit plan dient ten minste jaarlijks te worden herzien (of vaker in geval van veranderende economische omstandigheden waardoor dreiging veranderd). Het VACCP team is verantwoordelijk voor deze herziening.

Ondersteuning

Mocht u als bedrijf BRC Food willen implementeren of heeft u hulp nodig bij het updaten van uw kwaliteitssysteem naar BRC versie 8?Benieuwd hoe Kleemans Organisatieadvies u kan helpen?