Voedselfraude in de voedingsproductie-industrie.

23 aug Voedselfraude in de voedingsproductie-industrie.

Voedselfraude is een verzamelnaam voor alle activiteiten binnen de voedingsindustrie die niet in lijn zijn met wet- en regelgeving.

Door de stijging in kosten en de lage marges als gevolg van hogere eisen van de consument, neemt de druk binnen de voedingsindustrie steeds meer toe. Dit kan leveranciers het gevoel geven dat ze noodgedwongen hun toevlucht in alternatieve routes moeten zoeken om een gezonde marge te behouden en faillissement te voorkomen. In de huidige markt moeten leveranciers soms een beslissing maken tussen hun integriteit bewaren of klanten verliezen.

Omdat organisch voedsel tegenwoordig de hele wereld overgaat zijn hier strengen eisen met betrekking tot certificering, gebruik van pesticide en meststoffen ed. aan gebonden. Dit maakt wel dat er additionele kosten op het product komen. Tenslotte moet het zichzelf terugverdienen. Om die reden wordt groenten en fruit vanaf het veld gevolgd. Dit maakt het minder fraude gevoelig.

Het wordt een ander verhaal als het geproduceerde gebruikt wordt als ingrediënt. Het toevoegen van kleur- en smaakstoffen kan het originele ingrediënt verbergen waardoor er minder van nodig is. Binnen de sap industrie zijn dit soort praktijken nogal eens voorgevallen.

Certificaten van analyses worden daarom steeds meer geëist. Ketensluiting en volledig kunnen volgen van de grondstoffen zijn aan de orde van de dag. Als voedselproducerend bedrijf ontkom je er tegenwoordig niet aan om dit zo volledig mogelijk afgedekt te hebben. Het belang van een goede HACCP analyse is daarom groot. Bent u nu benieuwd hoe dit voor uw bedrijf van toepassing is, maak dan een vrijblijvende afspraak met ons en wij adviseren u graag.Heeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?