Veelvoorkomende afwijkingen bij ISO-45001 audits

05 mrt Veelvoorkomende afwijkingen bij ISO-45001 audits

Veelvoorkomende afwijkingen bij ISO-45001 audits

Gedurende de audits constateren wij regelmatig dezelfde afwijkingen als het aankomt op de ISO 45001 norm. Hieronder wordt weergegeven welke afwijkingen dit precies zijn:

• Gebrek aan documentatie: Een veelvoorkomende non-conformiteit is onvoldoende documentatie om aan te tonen dat processen zijn geïmplementeerd en gemonitord om aan de normeisen te voldoen. Het is essentieel om alle processen effectief te documenteren, van planning tot implementatie en monitoring.

• Slecht risicobeheer: Risicobeheer is belangrijk voor veiligheid, maar wordt soms over het hoofd gezien. Organisaties moeten effectieve procedures hebben om potentiële risico’s snel en efficiënt te identificeren en aan te pakken.

• Gebrek aan training: Onvoldoende training op het gebied van arbeidsgezondheid en -veiligheid gerelateerd aan ISO 45001 komt vaak voor. Werknemers moeten adequaat worden getraind in onderwerpen zoals het identificeren en beheersen van gevaren, communicatie over gevaren, ergonomie en andere veiligheidsprocedures.

• Slechte nalevingsmonitoring: Nalevingsmonitoring is essentieel om te voldoen aan normen zoals ISO 45001. Het kan echter moeilijk zijn voor organisaties om deze taak bij te houden vanwege onvoldoende middelen of personeelstekorten. Zorg ervoor dat er voldoende middelen zijn toegewezen aan nalevingsmonitoring.

• Onvoldoende interne audits: Interne audits zijn belangrijk, maar veel organisaties voeren ze niet goed uit of hebben geen effectieve procedures. Het is van belang dat organisaties regelmatig hun eigen programma’s auditen om te voldoen aan de eisen van normen zoals ISO 45001, voordat ze zich aan externe certificeringsinstanties onderwerpen.

Deze non-conformiteiten zijn representatief voor veelvoorkomende problemen bij het beoordelen van de naleving van ISO 45001-normen. Houd er echter rekening mee dat elke organisatie uniek is, en de specifieke behoeften kunnen variëren op basis van grootte, sector en bestaande processen/procedures binnen het systeem.

Heeft u vragen over de ISO 45001 norm of wilt u graag een keer vrijblijvend kennis maken met de ISO 45001 norm?

Neem dan contact op met Kleemans!Heeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?