ISO 22000:2018
Tijd voor een update ISO 22000. Juni dit jaar komt er een nieuwe versie uit van de ISO 22000. Deze versie zal geheel conform ISO’s HLS structuur opgebouwd zijn.
Dit betekent een actuele mogelijkheid tot het afkaderen voor bedrijven die voeding verwerken, maar ook toeleveranciers, producenten van verpakkingen, installateurs, specialisten in industriële koeling en transportbedrijven verwant aan de sector voedselveiligheid.
Door de heldere en beknopte inhoud toepasbaar op alle spelers van de industrie en breed toepasbaar.
In de nieuwe versie zal de nadruk met name komen te liggen op communicatie en controle tijdens elke stap van de voedselverwerking.
Concrete wijzigingen:
- High Level-structuur: ISO 22000:2018 krijgt dezelfde High Level Structure als de andere normen voor managementsystemen.
- Risk-oriented approach: de verschillende risicobenaderingen in de norm worden verder uitgediept.
- PDCA cycle: de plan/do/check/act cycle wordt verduidelijkt. De norm zal twee trajecten behelzen: enerzijds de kwaliteitscontrole van het gehele managementsysteem voor voedselveiligheid en anderzijds een model volgens het HACCP-principe om de gevaren in elke cyclusstap te analyseren.
- Operationele processen: comité ISO/TC 34/SC 17/WG8 neemt in de norm een duidelijke beschrijving op van de verschillen tussen begrippen zoals Critical Control Points (CCP’s), Operational Prerequisite Programmes (OPRPs) en Prerequisite Programmes (PRPs).
Vanaf moment van uitgave zal de transitietijd drie jaar zijn. U heeft dus tot 2021 de tijd om uw huidige ISO 22000 systeem aan te passen. Hulp nodig? Wij adviseren u graag!