Nieuwbrief Kwartaal één Voedselveiligheid 2018

Nieuwbrief Kwartaal één Voedselveiligheid 2018

Uitfasering HACCP

Wellicht bent u al op de hoogte, maar in juli 2017 heeft Stichting SCV besloten om te stoppen met de HACCP-certificering, doordat deze certificering de laatste jaren al in aantal daalde. Dit houdt in dat er geen nieuwe versie meer zal verschijnen en in januari 2020 alle HACCP-certificaten komen te vervallen.

Gelukkig zijn er nog tal van andere voedselveiligheid-certificering die uw organisatie kunnen helpen in de bedrijfsvoering:

ISO 22000:2018

Tijd voor een update ISO 22000. Juni dit jaar komt er een nieuwe versie uit van de ISO 22000.  Deze versie zal geheel conform ISO’s HLS structuur opgebouwd zijn.

Dit betekent een actuele mogelijkheid tot het afkaderen voor bedrijven die voeding verwerken, maar ook toeleveranciers, producenten van verpakkingen, installateurs, specialisten in industriële koeling en transportbedrijven verwant aan de sector voedselveiligheid.

Door de heldere en beknopte inhoud toepasbaar op alle spelers van de industrie en breed toepasbaar.

In de nieuwe versie zal de nadruk met name komen te liggen op communicatie en controle tijdens elke stap van de voedselverwerking.

Concrete wijzigingen:

  • High Level-structuur: ISO 22000:2018 krijgt dezelfde High Level Structure als de andere normen voor managementsystemen.
  • Risk-oriented approach: de verschillende risicobenaderingen in de norm worden verder uitgediept.
  • PDCA cycle: de plan/do/check/act cycle wordt verduidelijkt. De norm zal twee trajecten behelzen: enerzijds de kwaliteitscontrole van het gehele managementsysteem voor voedselveiligheid en anderzijds een model volgens het HACCP-principe om de gevaren in elke cyclusstap te analyseren.
  • Operationele processen: comité ISO/TC 34/SC 17/WG8 neemt in de norm een duidelijke beschrijving op van de verschillen tussen begrippen zoals Critical Control Points (CCP’s), Operational Prerequisite Programmes (OPRPs) en Prerequisite Programmes (PRPs).

Vanaf moment van uitgave zal de transitietijd drie jaar zijn. U heeft dus tot 2021 de tijd om uw huidige ISO 22000 systeem aan te passen. Hulp nodig? Wij adviseren u graag!

BRC Food versie 8

Ook BRC voedselveiligheid komt met een nieuwe versie uit. Vooralsnog lijkt het er op dat in september dit jaar nog een FDIS versie wordt uitgebracht. De exacte datum van de officiële nieuwe versie is nog niet bekend.

FSSC 22000 update naar versie 4.1

Zoals vorig jaar aangekondigd zijn alle FSSC 22000 gecertificeerde bedrijven verplicht om vanaf nu tegen de 4 versie te certificeren. Een van de grootste wijzigingen voor voedselveiligheid betreft de onaangekondigde audit die éénmaal per cyclus (drie jaar) uitgevoerd wordt. De overige schema eisen kunt u HIER vinden.

Heeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?