Nieuwsbrief Kwartaal 3 voedselveiligheid 2018

03 okt Nieuwsbrief Kwartaal 3 voedselveiligheid 2018

Nieuwe versie ISO 22000

In augustus is de 2018 versie van ISO 22000 uitgekomen. Omdat de laatste versie uit 2005 stamt, was het nodig tijd voor een update!

In de praktijk bleek dit uit de definities van de verschillende termen, zoals PRP en O-PRP. Deze konden verschillende geïnterpreteerd worden wat spraakverwarring en onjuiste maatregelen tot gevolg kon hebben. Een andere belangrijke wijziging is de introductie van de HLS structuur.

Op 26 september organiseerde NEN een congres ter eren van de wijzigingen van de nieuwe versie van de ISO 22000 norm en de gevolgen daarvan. In de ochtend een plenaire sessie  waarbij diverse stakeholders uit de voedselketen hun visie konden delen over hoe zij naar de nieuwe versie kijken  en welke gevolgen zij hieraan verbinden.
De middag was vooral bedoelt om een meer interactief karakter te hebben, waarbij experts uit de sector u dieper meenamen in de materie. Centraal stonden de volgende thema’s:

  • Risicomanagement en business continuity.
  • Termen en definities.
  • Relatie tussen ISO 22000 en andere normen (denk aan BRC, IFS, ISO 9001, etc).
  • Transport en storage als voorbeeld van een sectorspecifieke invulling van ISO 22000.

Ook Kleemans was aanwezig om in de middag onze visie hierop met u te delen. Adviseur Ariejen Wallinga heeft drie maal voor een volle zaal de relatie tussen ISO 22000 en de overige food normen uit kunnen leggen. Vanuit de groepen kwam er veel feedback wat de sessies heel interactief maakten. Een geslaagde en informatieve dag!

Bent u benieuwd naar onze presentatie? Deze kunt u hier downloaden.

Heeft u het in de smiezen, HACCP gaat uitfaseren

Vorig jaar heeft Stichting SCV bekend gemaakt dat HACCP in drie jaar tijd zal uitfaseren. Dit betekend dat in januari 2020 alle lopende HACCP certificaten komen te vervallen.

Zelf zien we momenteel een grote verschuiving naar FSSC 22000 omdat dit, net als HACCP, een pragmatische norm is en de overstap hiernaar logischer is dan naar bijvoorbeeld een BRC of IFS systeem.

Heeft u al nagedacht over welke norm een goed alternatief voor u is? Hoewel 2020 nog ver weg klinkt gaat het sneller dan u denkt. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden.

BRC Food versie 8

Als u nog niet voldoende gebombardeerd bent met informatie over de nieuwe versie van BRC Food, die in augustus gepubliceerd is, dan doen wij er nog een schepje bovenop.

Ten opzichte van versie 7 zitten er zeker wat grote wijzigingen in. Wat precies? Dat kunt op onze hier nalezen. Heeft u dan nog vragen dan beantwoorden we ze graag voor u.Heeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?