Nieuwe zaken in IFS Logistics versie 3

29 feb Nieuwe zaken in IFS Logistics versie 3

Nieuwe zaken in IFS Logistics versie 3

Op 6 december 2023 heeft IFS de nieuwe versie van IFS Logistics gelanceerd, namelijk IFS Logistics versie 3. Deze GFSI (Global Food Safety Initiative) erkende standaard is speciaal bedoeld voor bedrijven die geen eigen productie hebben, maar zich bezighouden met opslag, distributie, transport, laad- en losactiviteiten in omgevingen van zowel food- als non-foodproducten. Hier zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige versie:

1. Minder eisen: IFS Logistics versie 3 heeft minder vereisten dan de vorige versie.
2. Geoptimaliseerd protocol en structuur: Het protocol en de structuur zijn geoptimaliseerd voor meer efficiëntie.
3. Nieuwe scope voor diervoeders: De norm omvat nu ook diervoeders.
4. Logistieke verwerkingsdiensten: Er zijn twee nieuwe logistieke verwerkingsdiensten toegevoegd: eenvoudige sortering van groente en fruit en etikettering.
5. Uitbreiding en verduidelijking van scopes: De scope van IFS Logistics is uitgebreid en verduidelijkt, met name voor kortstondige opslag/transport van containers, het organiseren van logistieke activiteiten en uitsluitingsregels.
6. Inclusie van gedeeltelijk uitbestede logistieke diensten: Deze zijn nu opgenomen in de norm.
7. Herclassificatie van B-score: De B-score wordt nu beschouwd als een afwijking, zodat bedrijven correcties en corrigerende acties kunnen definiëren om hun prestaties continu te verbeteren.
8. Introductie van de IFS Star-status: Deze geeft aan dat de audit onaangekondigd was.
9. Afgestemd op internationale normen: IFS Logistics versie 3 is afgestemd op de Codex Alimentarius, ISO/IEC 17065 en de meest recente GFSI benchmarkingvereisten.

Deze nieuwe versie houdt rekening met gespecifieerde eisen aangaande food safety culture beleid, notificatievereisten, managementreviews, interne audits, documentbewaartermijnen, validatie van CCP’s en HACCP-plannen, hygiëneregels, opleiding van werknemers, klanteneisen, geoutsourcete activiteiten, fraude en food defense, en beheer van machines en materiaal.

Enkele interessante nieuwe details:
• meer aandacht voor klantafspraken
• meer aandacht voor leveranciersaudits
• aandacht voor testen in relatie tot foodfraude
• aandacht voor testen van fooddefense
• uitgebreider contract met ongediertebestrijder
• meer checkpunten bij verladingHeeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?