Interne audit; handig of vervelend?

21 jul Interne audit; handig of vervelend?

Doe je een interne audit enkel omdat het moet of probeer je er ook echt iets uit te halen waarmee je bedrijf een stapje verder komt?

Wat is een interne audit?
Een interne audit is een onderzoek dat je binnen je eigen bedrijf doet om inzicht te krijgen in de effectiviteit van bepaalde processen en de naleving van afspraken. Je kunt hierbij kijken naar 1 of meerdere processen of thema’s.

Wat is het nut?
Allereerst geven interne audits inzicht in processen. Gaat het goed of is er verbetering nodig?
Daarnaast verhogen interne audits de betrokkenheid. Medewerkers krijgen het gevoel dat ze mogen meedenken over processen en verbeteringen. Essentieel daarbij is wel dat er geen valse verwachtingen worden gewekt en dat er duidelijk is wat met opmerkingen gedaan gaat worden.
Nog een nuttig aspect is, dat er door het structureel uitvoeren van interne audits er een verbetercultuur gaat ontstaan waarbij men actief bezig is met interne verbeteringen.

Hoe nog beter te benutten?
Een interne audit hoeft niet altijd op dezelfde manier en over dezelfde zaken te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om eens naar een bepaald thema te kijken (bijv. bekendheid met beleid en doelstellingen, klanttevredenheid of PDCA), er een compliancecheck van maken (bijv. voedselveiligheid, Arbo, Milieu of Informatiebeveiliging), of er wordt heel sterk gekeken naar de effectiviteit van een proces, etc..

We denken graag met u mee om uw interne audit proces nog effectiever te maken!Heeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?