Hygiene-inspecties

24 jun Hygiene-inspecties

Binnen de verschillende voedselveiligheidsnormen wordt van bedrijven verwacht dat ze periodiek een inspectie doen van de productieactiviteiten en bedrijfsomgeving ten aanzien van orde, netheid en hygiëne.

De frequentie die wordt voorgeschreven varieert per norm. Zo vraagt de BRC bijvoorbeeld om een maandelijkse inspectie en laten andere normen het afhangen van een risico-beoordeling.

Hygiëne-inspecties of ook wel fabrieksinspecties genoemd kunnen meerdere aspecten omvatten en kunnen gecombineerd worden met een glasronde op basis van het glasregister.

Aspecten die meegenomen kunnen worden tijdens een inspectie zijn bijvoorbeeld:

  • naleving van hygiëneregels door medewerkers en bezoekers
  • toegangsbeheer
  • algehele orde en netheid
  • effectiviteit van reiniging en desinfectie
  • invullen van registratieformulieren
  • volgen van procedures (bijv. mbt beheer van afwijkende producten)
  • eventuele aanwezigheid van ongedierte
  • staat van bedrijfsruimten (wanden, vloeren plafonds)
  • etc.

Deze inspecties kunnen gedaan worden aan de hand van een inspectieformulier.

Dergelijke formulieren worden steeds meer gedigitaliseerd, waardoor u op een tablet of telefoon uw ronde kunt lopen en uw bevindingen kunt ingeven, al dan niet voorzien van foto’s of afbeeldingen, en direct digitaal kunt toewijzen voor opvolging en nemen van maatregelen aan bepaalde personen in uw organisatie.

Kleemans maakt gebruik van de Pro-aQt applicatie, waarin u zelf dergelijke formulieren kunt maken.

 

Wilt u meer weten hierover of zoekt u ondersteuning? Neemt u dan contact met ons op!



Benieuwd hoe Kleemans Organisatieadvies u kan helpen?