17 nov BRC food norm versie 9
In onze vorige nieuwsbrief spraken we reeds over de transitie van de BRC Food 8 norm naar versie 9, maar konden we nog niet meer informatie verstrekken. Uit een webinar van het International Food Safety & Quality Network in mei 2021 kregen we een sneakpeak van een aantal wijzigingen aangeboden, en werd een tijdslijn gepresenteerd.
De voornaamste invloeden voor de wijzigingen naar versie 9 bestaan uit:
- wijzigingen in de wetgeving en technologische ontwikkelingen,
- nieuwe risico’s die opkomen (denk maar aan pandemieën, …),
- overeenstemming met GFSI benchmarks en vereisten
- en tot slot: continue verbeteren door te leren uit afwijkingen en recalls.
Ook zal bij de revisie naar versie 9 rekening worden gehouden met de meest voorkomende afwijkingen tijdens de externe audits, zoals:
- 1.1.2 voedselveiligheids- en kwaliteitscultuurplan
- 4.4.8 conditie van interne en externe deuren
- 4.6.1 constructie van arbeidsmiddelen en machines
- 4.9.2.1 beheersing van chemicaliën
- 4.11.1 Hygiëne van omgeving en arbeidsmiddelen
Een sneak peak uit de commentaarronde leert ons dat er vooral commentaar werd gegeven rond:
- Vereisten voor voedselveiligheidscultuur
- Implementatie van goedkeuring van leveranciers
- Toepasbaarheid en toepasselijkheid van environmental monitoring, en dan vooral in high risk en high care gebieden
- Businesscontinuiteit, met name post pandemie plannen
- Authenticiteit van voeding (fraude)
- Site beveiliging en food defense
- Audit vermoeidheid en audits in meerdere delen
Zodra er meer bekend is, houden we jullie op de hoogte via onze website, LinkedIn pagina en in de volgende nieuwsbrieven.