BRC food norm versie 9

17 nov BRC food norm versie 9

In onze vorige nieuwsbrief spraken we reeds over de transitie van de BRC Food 8 norm naar versie 9, maar konden we nog niet meer informatie verstrekken. Uit een webinar van het International Food Safety & Quality Network in mei 2021 kregen we een sneakpeak van een aantal wijzigingen aangeboden, en werd een tijdslijn gepresenteerd.

De voornaamste invloeden voor de wijzigingen naar versie 9 bestaan uit:

  • wijzigingen in de wetgeving en technologische ontwikkelingen,
  • nieuwe risico’s die opkomen (denk maar aan pandemieën, …),
  • overeenstemming met GFSI benchmarks en vereisten
  • en tot slot: continue verbeteren door te leren uit afwijkingen en recalls.

Ook zal bij de revisie naar versie 9 rekening worden gehouden met de meest voorkomende afwijkingen tijdens de externe audits, zoals:

  • 1.1.2    voedselveiligheids- en kwaliteitscultuurplan
  • 4.4.8    conditie van interne en externe deuren
  • 4.6.1    constructie van arbeidsmiddelen en machines
  • 4.9.2.1 beheersing van chemicaliën
  • 4.11.1  Hygiëne van omgeving en arbeidsmiddelen

Een sneak peak uit de commentaarronde leert ons dat er vooral commentaar werd gegeven rond:

  • Vereisten voor voedselveiligheidscultuur
  • Implementatie van goedkeuring van leveranciers
  • Toepasbaarheid en toepasselijkheid van environmental monitoring, en dan vooral in high risk en high care gebieden
  • Businesscontinuiteit, met name post pandemie plannen
  • Authenticiteit van voeding (fraude)
  • Site beveiliging en food defense
  • Audit vermoeidheid en audits in meerdere delen

Zodra er meer bekend is, houden we jullie op de hoogte via onze website, LinkedIn pagina en in de volgende nieuwsbrieven.

Qua tijdslijn werd de volgende roadmap voorgesteld:

brc food 9



Heeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?