Voortaan direct een boete bij het ontbreken van een RI&E of onvolledige RI&E

30 mrt Voortaan direct een boete bij het ontbreken van een RI&E of onvolledige RI&E

Voortaan direct een boete bij het ontbreken van een RI&E of onvolledige RI&E

Werkgevers zonder of met een onvolledige risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) kunnen direct een boete krijgen van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Werknemers blijven dan namelijk risico’s lopen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden, met alle mogelijke gevolgen.

Werkgevers moeten een RI&E en een plan van aanpak maken. De Arbeidsinspectie controleert niet alleen of werkgevers een RI&E hebben, maar ook of die compleet en actueel is. Zo niet, volgt er een boete. De hoogte wordt via normbedragen berekend. Die staan in de Beleidsregel boeteoplegging arbeidsomstandighedenwetgeving. Grotere bedrijven betalen meer dan kleinere.

Boete of een waarschuwing

Voor sommige overtredingen volgt een directe boete, voor andere volgt eerst een waarschuwing of een (kennisgeving van een) eis tot naleving. Pas als de werkgever dezelfde of een soortgelijke overtreding begaat, krijgt hij alsnog een boete. Voor het ontbreken van een RI&E bedraagt de boete maximaal € 4.500 (voor organisaties met meer dan 500 werknemers). Organisaties met veertig tot en met 99 werknemers betalen de helft van dat bedrag.

Ontbreken plan van aanpak

Is er geen plan van aanpak dan is de RI&E onvolledig en kan de Arbeidsinspectie direct een boete opleggen. De boete is maximaal € 3.000 (voor organisaties met meer dan 500 werknemers). Ook een verouderde risico-inventarisatie is strafbaar. Dat kan maximaal € 1.500 kosten.

Heeft u vragen of wilt u hulp bij het maken van plan van aanpak, neem dan contact met ons op.



Heeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?