Veiligheidscultuur en de inbreng van medewerkers

09 apr Veiligheidscultuur en de inbreng van medewerkers

Wilt u als organisatie preventief gericht handelen als het aankomt op het waarborgen van de veiligheid binnen uw organisatie? Dan is de ISO 45001 wellicht dé norm voor uw organisatie.

Organisaties die werken conform de ISO 45001 norm tonen expliciet aan bezig te zijn met de gezondheid en de veiligheid van hun medewerkers. Een belangrijk onderdeel van de ISO 45001 is het vergroten van de veiligheidscultuur binnen de organisatie. Waar voorheen de veiligheidscultuur benaderd werd vanuit de gedachte van de directie wordt nu ook nadrukkelijk een beroep gedaan op de medewerkers.

Dit houdt in dat de ISO 45001 norm strenger beoordeeld op het betrekken van medewerkers bij veiligheidsvraagstukken binnen de organisatie. Denk hierbij aan aspecten zoals het aanspreken op onveilig gedrag door medewerkers onderling of het aandragen van verbetervoorstellen door medewerkers op het gebied van veiligheid.

Hierin dient geen onderscheid te worden gemaakt tussen het opleidingsniveau van medewerkers of de taal die een medewerker spreekt. Daarnaast is het van belang dat een leidinggevende regelmatig feedback geeft over eventuele veiligheids-en gezondheidsproblemen die bijvoorbeeld door een medewerker zijn aangedragen. Door het betrekken van medewerkers bij het veiligheidsbeleid zorgt u als organisatie ervoor dat medewerkers écht het gevoel hebben dat hun inbreng belangrijk is en dat er met hun input ook echt iets gedaan wordt.

Bent u benieuwd naar nog meer voorbeelden waarom de inbreng van medewerkers van belang is voor het vergroten van de veiligheidscultuur binnen uw organisatie of bent u op zoek naar begeleiding bij de ISO 45001 norm neem dan snel contact op!Benieuwd hoe Kleemans Organisatieadvies u kan helpen?