ISO 45001 vs VCA, wat maakt nu het verschil?

03 jul ISO 45001 vs VCA, wat maakt nu het verschil?

Waar we tot nu toe genoegen namen met de VCA checklist of uitgebreidere OHSAS 18001 certificering hopen we met ISO 45001 het werken in arbeid risicovolle organisaties toch een stukje veiliger te maken, maar wat zijn nu de wezenlijke verschillen ten opzichte van VCA?

Dit jaar is het dan eindelijk zover. ISO 45001 gaat het levenslicht zien. De norm die in de volksmond voorheen bekend stond als OHSAS 18001 gaat definitief doorgang hebben. Op gebied van het managen van Arbo veiligheid een enorme vooruitgang.

Zoals VCA is ingericht in ‘hoe’ je veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer moet regelen is ISO 45001 vooral een norm ingericht op ‘wat’ je moet regelen. En hoe doe je dat dan? Dit is dus voor de organisaties vrij om in te vullen naar wat passend is. Dit maakt ISO 45001 toepasbaar op ieder denkbare organisatie. Wel zijn onderdelen als beleid en PDCA cycli wel onderdeel van het systeem, waar VCA het graag wat praktischer houd. Wel heeft VCA weer meer aandacht voor hulpmiddelen.

Naast de opbouw van het systeem en bekendheid wereldwijd zit er ook verschil in de manier van certificeren; afvinken van een checklist ‘hoe’ het geregeld is of het de diepte induiken van ‘wat’ geregeld is. Op de website van SCCM vindt u een informatieblad waarin de zeven meest onderscheidende kenmerken worden aangegeven. U kunt hierbij denken aan opleidingen, communicatie, compliance en inspecties.

Zoals alle ISO-managementsystemen die na 2012 zijn uitgebracht is ook ISO 45001 opgebouwd conform HLS.  Hierdoor is ISO 45001 eenvoudig aan een huidig ISO gecertificeerd management systeem toe te voegen met wel de focus op Arbo veiligheid. Dit maakt het implementeren en combineren van audits een stuk eenvoudiger en efficiënter voor uw organisatie.

Op de website van SCCM kunt u hier meer informatie over vinden.

Heeft u hier verder nog vragen over? Kunnen we u ergens mee van dienst zijn?Benieuwd hoe Kleemans Organisatieadvies u kan helpen?