Voedselveiligheid in de zorg

Voedselveiligheid in de zorg

HACCP regels in de zorg

Als uw organisatie voeding bereidt, bewaart, vervoert of verstrekt, bent u wettelijk verplicht de voedselveiligheid te beheersen volgens een systeem dat is gebaseerd op de basisprincipes van HACCP. Deze HACCP regels gelden ook in de zorg.

U kunt gebruikmaken van bestaande hygiënecodes, zoals die voor woonvormen, of binnen de geldende wet- en regelgeving een eigen systeem opzetten dat is afgestemd op uw eigen organisatie.

De basisprincipes van HACCP zijn als volgt:

  • De belangrijkste voedselveiligheidsrisico’s in de organisatie zijn bekend en benoemd. Denk daarbij aan de THT en temperatuur van bederfelijke producten, maar ook aan persoonlijke hygiëne van medewerkers, hygiënische bereidingsomstandigheden, en wering of bestrijding van ongedierte.
  • Deze voedselveiligheidsrisico’s dienen beheerst te worden door middel van effectieve maatregelen. Bijvoorbeeld een protocol voor temperatuur controle, afspraken rondom THT-beheer, en plannen voor schoonmaak en ongediertebestrijding.
  • Voor de borging van deze beheersmaatregelen is het goed een aantal zaken te regelen, waaronder training van medewerkers en de opzet van een handboekje.
  • Ten slotte kunt u de beoordeling van de effectiviteit meenemen in uw interne audits, en de evaluatie van de actualiteit in uw managementreview.

Toepassingsgebied van hygiënecodes voor zorginstellingen

Als uw organisatie met voedsel werkt ben u verplicht zich aan de regels van de HACCP te houden. De HACCP regels in de zorg worden toegepast in alle zorginstellingen waar voedsel wordt bereid of geserveerd. Denk hierbij aan ziekenhuizen of verpleeghuizen.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Er zijn diverse algemene hygiënecodes beschikbaar. Deze kunt u als leidraad nemen. Kleemans kan u ondersteunen in het aanpassen van de HACCP norm naar de zorg en het opzetten van HACCP lijsten voor de zorg.

Laat u begeleiden door Kleemans

Laat Kleemans een quickscan uitvoeren op uw bestaande situatie. Op basis van deze scan kunnen wij verbeterpunten in beeld brengen. Vervolgens kan Kleemans u ondersteunen in het opzetten van een plan van aanpak met betrekking tot HACCP regels in de zorg.

Download Kleemans

Download

Download hier de presentatie over het opzetten van een HACCP-systeem. Als u vragen heeft of wilt dat Kleemans u begeleidt bij opzetten van het HACCP-systeem, neem dan gerust contact met ons op.

Benieuwd hoe Kleemans Organisatieadvies u kan helpen?