BRC Food

BRC Food certificering voor voedselveiligheid

Bent u op zoek naar meer informatie over de BRC certificering voor voedselveiligheid? Wilt u graag het certificaat eenvoudig en snel behalen? Dan bent u bij Kleemans Organisatieadvies aan het juiste adres. Het alternatief van het HACCP-certificaat is in 2003 ontstaan op basis van de samenwerking van verschillende Engelse supermarkten. BRC staat voor British Retail Consortium en wordt voornamelijk vereist bij organisaties met zakelijke relaties in het Verenigd Koninkrijk.

Diverse varianten binnen de BRC norm

Binnen de BRC norm kunnen organisaties kiezen uit verschillende variaties. Dit hangt sterk af van de activiteiten waarvoor een certificaat nodig is. De volgende varianten kunnen van toepassing zijn:

BRC Food:

Deze titel wordt in de wandelgangen gebruikt voor Global Standard for Food Safety. Deze is bestemd voor voedselproducerende organisaties waar levensmiddelen worden verwerkt, verpakt of bewerkt.

– BRC IoP of BRC Packaging:

Deze titel wordt in de wandelgangen gebruikt voor Global Standard Packaging and Packaging Materials. Voor producenten van verpakkingsmaterialen voor elk type product, van levensmiddelen tot consumentenartikelen.

– BRC Storage and Distribution (S&D):

Voor alle opslag- en transportactiviteiten voor het eigen bedrijf of voor derden. Het betreft hier in principe food en non-food (zoals verpakkingsmaterialen).

– BRC Agents & Brokers: Voor handelsbedrijven en tussenpersonen die geen verdere activiteiten met de producten ondernemen.

Wat is het BRC food (BRC 8) certificaat?

De BRC food certificaat kent al 8 verschillende versies. De laatste versie is sinds 1 februari 2019 actief en wordt ook wel BRC 8 genoemd. Er zijn verschillende aandachtspunten die belangrijk zijn in deze laatste versie waarop uw organisatie geaudit kan worden. De aandachtspunten in BRC Food zijn:

  • Een goede voedselveiligheidscultuur en een plan voor monitoring van de cultuur en ter verbetering ervan;
  • Introductie van een klokkenluiders regeling;
  • Verdieping van oorzaakanalyse;
  • De uitbreiding van de vereisten voor microbiologische omgevingsmonitoring;
  • Doorontwikkeling met betrekking tot beveiliging en food defense;
  • Verduidelijking van de vereisten voor high-risk, high-care en high-care op kamertemperatuur productie risicozones.

Belangrijkste wijzigingen

Klik hier voor een aantal opvallende wijzigingen. Dit is geen totale opsomming maar een overzicht van de meest relevante.

Downloads

We hebben diverse downloads met waardevolle informatie beschikbaar voor u, zoals een overzicht van welke documentatie/registraties volgens BRC Food minimaal nodig zijn in uw organisatie.

u ontvangt direct de download

brc certificaat

Kleemans helpt u graag

Wij kunnen u helpen uw huidige BRC-systeem om te zetten naar de eisen van BRC8. Dat doen we op een praktische en pragmatische manier door eerst samen met u op basis van een specifieke nulmeting vast te stellen welke zaken u aan moet pakken. Voor de zaken die we daarbij constateren kunnen we u ondersteunen bij de opvolging van de acties. Daartoe hebben we formats ontwikkeld waar u gebruik van kunt maken. In goed overleg verdelen we de taken en helpen u zo veel mogelijk om uw systeem op een praktische wijze te updaten.

De begeleiding van onze adviseurs

Kleemans kan u helpen om op een praktische wijze invulling te geven aan de BRC norm: uitgaande van uw bedrijfsprocessen. De begeleiding omvat de volgende stappen:

Stap 1. Kennismakingsbijeenkomst
Stap 2. Nulmeting: huidige situatie t.o.v. de normeisen, plan van aanpak bespreken en kwaliteitsteam bepalen
Stap 3. Informatiebijeenkomst voor kwaliteitsteam
Stap 4. Proceseigenaren benoemen en afspraken vaststellen
Stap 5. Verplichte normonderdelen bespreken (procedures en registraties)
Stap 6. Relevante bedrijfsprocessen bespreken d.m.v. interviews met medewerkers
Stap 7. HACCP-analyse uitvoeren met kwaliteitsteam
Stap 8. Handboekdocumenten beschrijven
Stap 9. Interne audit uitvoeren en ondersteunen bij directiebeoordeling
Stap 10. Certificering door certificerende instelling

Wilt u meer weten over onze manier van werken en wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie nodig?

Wilt u meer weten over onze manier van werken en wat wij voor u kunnen betekenen? Wilt u voor uw organisatie het BRC certificering bezitten? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons telefonisch bereiken via 0161 745007 of per mail via info@kleemans.nl Wij staan voor u klaar.

Heeft u het gevoel dat Kleemans Organisatieadvies u kan helpen en wilt u graag weten hoe precies?