Ervaringen van cliënten en/of patiënten vormen een belangrijke bron van informatie over kwaliteit van zorg waarbij de patiënt centraal staat. Zorginstituut Nederland hecht dan ook, samen met de partijen in de zorg van (samenwerkingsverbanden van) patiëntenorganisaties tot zorgverzekeraars, veel waarde aan cliënt/patiënt ervaringen.
Met de Consumer Quality Index (CQI) wordt de kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van cliënten en/of patiënten gemeten. Het is een gestandaardiseerde methodiek voor het meten van ervaringen van cliënten en/of patiënten met de zorg. De methodiek bestaat naast vragenlijsten uit bijbehorende richtlijnen voor de dataverzameling, data-analyse en het rapporteren van de resultaten. Cliënten en patiënten kunnen online of schriftelijk kenbaar maken wat zij belangrijk vinden in de zorg én wat hun concrete ervaringen zijn.
Het doel van de CQ-index is het bevorderen van de transparantie over de prestaties van zorgaanbieders gezien van cliëntperspectief. De informatie hierover moet bruikbaar zijn voor de verschillende partijen in de zorg voor kwaliteitsverbetering, zorginkoop en monitoren van zorg.
De vragenlijst behorende bij een CQI meting wordt vaak gezien als een lange lijst met vragen, welke niet specifiek is voor de doelstellingen en belangen die een organisatie heeft. Het voordeel van de vragenlijsten is dat het een goed algemeen beeld geeft van de prestaties van uw organisatie. De resultaten kunnen één op één worden vergeleken met resultaten van andere zorginstellingen.
Op de transparantiekalender (www.zorginzicht) staat met welke meetinstrumenten (kwaliteitsindicatoren en cliëntvragenlijsten) de kwaliteit van de verleende zorg gemeten dient te wordt. Dit zijn de instrumenten in het Register die geschikt zijn voor keuze-informatie. De Transparantiekalender geeft aan wanneer de kwaliteitsgegevens aangeleverd worden bij Zorginstituut Nederland.
Daarnaast leveren de uitkomsten van cliënt/patiënt-tevredenheidsonderzoeken nuttige informatie en ter verbetering van toegevoegde waarde zijn voor kwaliteitsmanagementsysteem.
Het is interessant als u het onderzoek een eigen draai kunt geven, en dát kunt bevragen wat op dit moment belangrijk is voor uw organisatie!
We hebben diverse downloads met waardevolle informatie beschikbaar voor u.
Voor het onderwerp ”Tevredenheidsonderzoek” hebben we een download die de theorie achter een tevredenheidsonderzoek uitlegt. Profiteer van deze gratis kennis.
u ontvangt direct de download
Wilt u meer informatie over bovenstaande begeleidingsmogelijkheden, heeft u een sparringspartner nodig bij het opzetten van een onderzoek, of heeft u andere wensen? Wij denken graag met u mee!